1. /
  2. Methodiek

Methodiek

Identitycraft bouwt aan identiteit. Hiermee bedoelen we het bijdragen aan een stevige basis waarin inzichten en sociale vaardigheden helpen om succesvol te functioneren. Door het wegvallen van vormende ervaringen beginnen steeds meer jongeren met diploma maar zonder noodzakelijke basisvaardigheden aan de rest van hun leven.

Gebrek aan een stevige basis van identiteit kan leiden tot tal van problemen op andere vlakken. Naast cognitieve vaardigheden moet je toolkit ook bestaan uit eigenaarschap, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, veiligheid, talent en passie voor de toekomst. Dit helpt een jongere die in ontwikkeling is maar is een leven lang bruikbaar en noodzakelijk.

Coachingsmethodiek

Onze coachingsmethodiek is gebaseerd op een combinatie van verschillende coachingsvormen en theorieën over leren en ontwikkeling.

Onze werkvormen vinden vaak letterlijk out-of-the-box plaats midden in het bos, met altijd de natuur als werkvorm, locatie of inspiratie. In al onze programma’s koppelen we horen, voelen, doen en beleven aan inhoudelijke thema’s. Onze benadering is no-nonsense, waarderend en confronterend. We gaan moeilijke vragen niet uit de weg maar reiken altijd mogelijkheden en perspectief aan.

We hebben de achtergronden van onze voornaamste coachingsvormen op een rijtje gezet.

Artikelen & onderzoek

Er is steeds meer onderzoek beschikbaar over het nut, noodzaak en de rol van de natuur in de ontwikkeling van mensen. Hieronder bieden we enkele artikelen en onderzoeken die hierover mooie dingen laten zien.

Onderwijs is niet het vullen van een vat, maar het ontsteken van een vuur

Plutarchus

Vertel het me en ik vergeet, laat het me zien en ik onthoud, laat me ervaren en ik leer

Benjamin Franklin

Of all the paths you take in life, make sure a few of them are dirt

John Muir

if you want to go fast, go alone, if you want to go far, go together

Afrikaans spreekwoord

Met verlangen als routekaart en je ziel als kompas weten je voeten waar te gaan

Paulo Coelho

Een doel is een droom met een deadline

Jan Bloemhof

Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd

Søren Kierkegaard

Winnaars hebben ook littekens

Johnny Cash

Als je een schip wil bouwen, roep dan geen mannen en vrouwen bij elkaar om hen bevelen te geven, om ze elk detail uit te leggen, om ze te vertellen waar ze alles kunnen vinden. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de enorme eindeloze zee.

Antoine de Saint-Exupéry

Onze werkwijze

Ervaringsleren

De ervaringsleertheorie gaat uit van de gedachte dat kunnen reflecteren op ervaring de beste manier van ontwikkeling en groei in vaardigheden is. Een ervaring en reflectie daarop leidt tot verandering in toekomstig handelen. Bij informeel leren wordt veruit de meeste vaardigheden opgedaan door de activiteit zelf en dient de coaching en reflectie om dit te verankeren. In de ervaringsleer cirkel leidt de ervaring uiteindelijk tot inzichten die connectie maken en toegepast kunnen worden in het dagelijkse leven. (meer lezen)

De natuur als middel tot ontwikkeling

De natuur is de beste plek om je te ontwikkelen. Mensen zijn niet gemaakt om te optimaal te functioneren tussen 4 muren en achter een beeldscherm. De natuur biedt een omgeving met uitdagingen, risico’s, schoonheid. Steeds meer onderzoek toont aan de natuur, of het nou om bos, heide, duin of bergen gaat, een positief effect heeft op de mentale gezondheid en ontwikkeling van mensen. Wij zetten de natuur graag in als podium van onze activiteiten, maar ook als middel en als leermeester. (meer lezen)

Confrontatief & provocatief coachen

We gebruiken provocatief coachen als methodiek waarin we de kunst toepassen om respectvol maar duidelijk een spiegel voor te houden die de ander het beste ondersteunt in zijn of haar ontwikkeling. Deze benadering is no-nonsense met zowel een sterk waarderend alsook een confronterende component.  We leggen de juiste vinger op de juiste zere plek, gaan moeilijke vragen niet uit de weg maar reiken ook altijd mogelijkheden en perspectief aan. (meer lezen)

De aanpak van Identitycraft raakt voor een aantal leerlingen precies de juiste snaar omdat die vastlopen in het reguliere zorgsysteem. Door op een positieve manier buiten actief te zijn kunnen de gesprekken die nodig zijn juist wel ontstaan en zelfs een veel diepere impact hebben. Daarom gebruiken we voor onze school deze methode graag voor deze doelgroep.

Mark Dees
Directeur VMBO

Het was een ontzettend waardevol dag waarbij we met de universiteitsraad ook echt konden spreken over de belangrijke issues. Lof voor Identitycraft om dat naar boven te kunnen halen in een setting waar we ook enorm konden genieten van de omgeving. Juist die combinatie bracht openheid in de gesprekken naar boven.

Hans van den Berg
voorzitter universiteitsraad, Erasmus Universiteit

Aan creativiteit en innovatiekracht geen gebrek hier in Ede. Het programma Natuurtalent van Identitycraft vindt grotendeels buiten plaats, met praktische werkvormen in de natuur. Dit helpt de jongeren om enthousiast te worden over hun talenten en mogelijkheden voor de toekomst. Ze leren ook om te dealen met de problemen waar zij zich vaak slachtoffer van voelen.

Leon Meijer
wethouder onderwijs, gemeente Ede (n.a.v. winnen onderwijsprijs)

Deze teamdag is echt heel erg goed gegaan en is goed geweest voor het team. 1 en al lof. Het was nuttig en waardevol, en heel erg leuk en ongedwongen maar juist ook de diepgang die er was is als erg fijn ervaren. Dank jullie wel!

Ernst Suur
Directeur Marketing en Fondsenwerving Warchild Nederland

De workshop vuurmaken vond ik echt leuk, mooi hoe jullie de vertaalslag naar identiteit maken en vuur voor de toekomst voor de jongeren van YourCube.

Paul Blokhuis
staatssecretaris VWS (over onze bijdrage aan Maatschappelijke Diensttijd)

Onze nieuwste berichten