Methodiek

De natuur als middel tot ontwikkeling

De natuur is de beste plek om je te ontwikkelen. Mensen zijn niet gemaakt om te optimaal te functioneren tussen 4 muren en achter een beeldscherm. De natuur biedt een omgeving met uitdagingen, risico’s, schoonheid. Veel technische uitvindingen hebben we eigenlijk afgekeken van de natuur en er valt nog zoveel meer te leren. Steeds meer onderzoek toont aan dat de natuur, of het nou bos, heide, duin of bergen zijn, een positief effect heeft op de mentale gezondheid en ontwikkeling van mensen. Wij zetten de natuur graag in als podium van onze activiteiten, maar ook als middel en als leermeester.

Met ervaringsleren terug naar de basis

Wij werken op basis van outdoor-coaching en de ervaringsleer theorie; leren door te doen. Dit houd in dat we een combinatie van de omgeving (de natuur), fysieke en mentale activiteiten gebruiken om persoonlijke verandering in gang te zetten. We halen mensen uit vertrouwde omgeving (thuis, school, werk) en plaatsen ze op onbekend terrein. Heel praktisch door mensen in de natuur te brengen en echt terug naar de basis van het leven te gaan. Maar ook mentaal door prikkelende vragen te stellen en belangrijke thema’s te bespreken. De combinatie van voelen en ervaren met het lichaam en tegelijkertijd mentaal en emotioneel aan de slag te zijn versterkt dit veranderproces.

Artikelen & onderzoek

Er is steeds meer onderzoek beschikbaar over het nut, noodzaak en de rol van de natuur in de ontwikkeling van mensen. Hieronder bieden we enkele artikelen en onderzoeken die hierover mooie dingen laten zien.

Onderwijs is niet het vullen van een vat, maar het ontsteken van een vuur

Plutarchus

Vertel het me en ik vergeet, laat het me zien en ik onthoud, laat me ervaren en ik leer

Benjamin Franklin

Of all the paths you take in life, make sure a few of them are dirt

John Muir

if you want to go fast, go alone, if you want to go far, go together

Afrikaans spreekwoord

Met verlangen als routekaart en je ziel als kompas weten je voeten waar te gaan

Paulo Coelho

Een doel is een droom met een deadline

Jan Bloemhof

Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd

Søren Kierkegaard

Winnaars hebben ook littekens

Johnny Cash

Als je een schip wil bouwen, roep dan geen mannen en vrouwen bij elkaar om hen bevelen te geven, om ze elk detail uit te leggen, om ze te vertellen waar ze alles kunnen vinden. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de enorme eindeloze zee.

Antoine de Saint-Exupéry

Onze werkwijze

No-nonsense

We zetten de natuur in zonder zweverig te worden en onze aanpak is no-nonsense. Je bent wie je bent op dit moment en soms heb je meer aan duidelijke feedback dan aan zalvende woorden van begrip waar je niet verder mee komt. Als iets niet lukt dan lukt het niet en dan moet je het opnieuw proberen. We coachen op zelfstandigheid, eigenaarschap, zelf ontdekken en verantwoordelijkheid nemen en op passie gericht op ambitie en het zetten van de volgende stap.

Ruimte voor ontwikkeling

Als coaches hebben wij een betrokken rol in het bieden van een veilige omgeving waar ook moeilijke en emotionele onderwerpen plaats kunnen en mogen hebben. Tegelijkertijd zetten we activiteiten in om juist de lastige, ruwe kanten op te zoeken. Deze bieden ons mogelijkheden om de deelnemers te observeren en te zien waar hun kracht en zwakte zit. Hierdoor creëren we de ruimte voor het (her)ontdekken van identiteit, en daarmee een verandering in gedachten, overtuigingen en gedrag.

Vooruit kunnen en stappen zetten

Dit proces is binnen al onze programma’s ontzettend effectief gebleken. Of het nu ging om een team wat meer gezamenlijke passie en focus vond, die ene man of vrouw die zoveel meer van zichzelf ontdekte en nieuwe gezonde keuzes leerde maken of de vader en zoon die het belang en de kracht van identiteit in hun relatie inzagen. We geloven dat cirkeltjes doorbroken kunnen worden en dat nieuwe hoofdstukken voor iedereen mogelijk zijn.

De aanpak van Identitycraft raakt voor een aantal leerlingen precies de juiste snaar omdat die vastlopen in het reguliere zorgsysteem. Door op een positieve manier buiten actief te zijn kunnen de gesprekken die nodig zijn juist wel ontstaan en zelfs een veel diepere impact hebben. Daarom gebruiken we voor onze school deze methode graag voor deze doelgroep.

Mark Dees
Directeur VMBO

Het was een ontzettend waardevol dag waarbij we met de universiteitsraad ook echt konden spreken over de belangrijke issues. Lof voor Identitycraft om dat naar boven te kunnen halen in een setting waar we ook enorm konden genieten van de omgeving. Juist die combinatie bracht openheid in de gesprekken naar boven.

Hans van den Berg
voorzitter universiteitsraad, Erasmus Universiteit

Aan creativiteit en innovatiekracht geen gebrek hier in Ede. Het programma Natuurtalent van Identitycraft vindt grotendeels buiten plaats, met praktische werkvormen in de natuur. Dit helpt de jongeren om enthousiast te worden over hun talenten en mogelijkheden voor de toekomst. Ze leren ook om te dealen met de problemen waar zij zich vaak slachtoffer van voelen.

Leon Meijer
wethouder onderwijs, gemeente Ede (n.a.v. winnen onderwijsprijs)

Deze teamdag is echt heel erg goed gegaan en is goed geweest voor het team. 1 en al lof. Het was nuttig en waardevol, en heel erg leuk en ongedwongen maar juist ook de diepgang die er was is als erg fijn ervaren. Dank jullie wel!

Ernst Suur
Directeur Marketing en Fondsenwerving Warchild Nederland

De workshop vuurmaken vond ik echt leuk, mooi hoe jullie de vertaalslag naar identiteit maken en vuur voor de toekomst voor de jongeren van YourCube.

Paul Blokhuis
staatssecretaris VWS (over onze bijdrage aan Maatschappelijke Diensttijd)

Onze nieuwste berichten

sluit dit venster

Volg ons via onze nieuwsbrief of socials

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten?